12/6 Premiär. Det känns som den första dagen 2015 som har lite sommarvärme. Ulf och Petter sticker ut fredag eftermiddag. Ulf har förberett segel och rigg och Petter har provianterat. Vi seglar söderut med sikte på Kungsö. Väl framme så konstaterar vi att vindarna ligger fel för en bekväm och lugn natt, så vi går istället till Vrånga hamn. Vi glider in med en motor som spinner jämt och tyst, klarar en knivig manöver i den fullbelagda hamnen (så här tidigt på året!) och lägger oss till slut utanpå en tysk stor segelbåt.
Härlig kväll och en härlig segling lördag förmiddag. Passar även på att göra stordisk av all unken köksutrustning. Lördagskvällen väntar med spelning på Storebackefesten.

3/7 Fredag. I en svag sydlig bris drar vi iväg fredag eftermiddag. Det är Petter, Maria, Ulf och Katie och Sigge (de två sista är hundar). Vi siktar norrut men vinden mojnar alltmer och med Virens hjälp tuffar vi in vid Rammen strax öster om Rörö. Vacker solnedgång i en relativt fullsatt naturhamn.
4/7 Mot Gullholmen. Efter båtfrukost, rastning av hundar och människor drar vi iväg norrut. En ganska ok vind för oss förbi Marstrand men successivt viker den och i Mollösund får vi gå in å fylla förråden med bensin och glass. Ulfs dotter Agnes med familj hyr t.o.m. helgen ett hus på Gullholmen och en förhoppning har varit att komma dit å hälsa på. Så vi fortsätter med vår trogna Vire och tuffar hela vägen till Gullholmen i stiltje. Vi får en bra plats trots lördag eftermiddag och vi möter upp med Agnes John å Rory. Efter viss tvekan klättrar 1 1/2-årige Rory omkring i båten och tömmer ut de mesta ur våra lådor.En rundvandring på det fantastiska lilla Gullholmen där husen ligger huller om buller tätt inpå varandra. Charmigt. På kvällen middag hos John å Agnes i deras hyrkåk centralt i hamnen.

5/7 Härmanö. Vi ligger kvar på Gullholmen och gör lite separata utflykter på Härmanö som hänger ihop med Gullholmen. Petter å Maria gör en längre promenad med hundarna och Ulf går å badar med Agnes, John å Rory. De skall lämna sitt hus till eftermiddagen och återvända till Göteborg efter en lyckad vecka på Gullholmen.

6/7 Härmanö.
Det har börjat sula i ganska kraftigt – kuling – och vi bestämmer att utforska Härmanö istället för att segla. Vi promenerar söderut till ett litet kafe å efter en fika vänder Maria för att hinna med färjan och bussen till staden. Petter å Ulf fortsätter ända ner till Härmanö huvud där det verkligen fläktar kring öronen. Vi kan inte stå raka mot vinden och lilla Sigge håller på att blåsa bort. Mäktigt med hela västerhavet som ryter.


På eftermiddagen går jag å badar på utsidan av Härmanö uppe vid Gullholmen. I en fin lagun med stege å allt kravlar jag mig i en sörja av maneter som blåst in av stormen. Folk omkring förfasar sig men jag får faktiskt inga brännskador. Överdrivet det där med maneter! På kvällen äter vi middag på restaurang och sedan spelar vi lite fiol i sittbrunnen. Till vår stora förvåning ligger en tysk båt bredvid oss som klagar på att vi stör. Fräckt!! Vi går å lägger oss i väntan på lugnare väder nästa dag.

7/7 Tisdag. Vinden har mojnat något men det blåser fortfarande skapligt. Vi beslutar oss för att segla vidare ändå – vi är färdiga med Gullholmen och Härmanö. Vi är ju på gång mot träbåtsfestivalen i Skärhamn till helgen så vi drar oss med revade segel ner till Edshultshall – en liten fin hamn på Orustlandet. Kraftigt regn är utlovat till kvällen och nästa dag – å vi är inte långt från Skärhamn så vi ställer in oss på ytterligare en hamndag. Edshultshall är en lite off hamn söder om Hälleviksstrand och vi lägger till bakom en tremastad skonare – Westkust – som har hemmahamn just i Edshultshall. Passar fint tycker vi. Ett kvällsdopp på utsidan av hamnen sedan på med regnskyddet och kura skymning.
8/7 Edshultshall. Efter en mycket regnig natt och förvarning om mer under dagen inser vi att det är klokt att ligga kvar. Vi tar en långpromenad med hundarna upp till Hälleviksstrand. Där finns ett varv som fortfarande är aktivt och det är ett nöje att stå och titta på verksamheten med att sjösätta och fixa båtar och vi beundrar några fina träbyggen som renoveras. Det värmer i hjärtat i denna plastfixerade tid. Varför är det så? Dessa vackra gamla träbåtar håller ju hur länge som helst om man sköter dem. Plasten är ju dömd att brytas ner av bl.a. UV ljuset efter 20-30 år. Dessutom luktar det skunk (läs styren) inuti. Noll mysfaktor.
Vi traskar in i Hälleviksstrand som har lugnat betydligt sedan förbindelsen till Käringön har flyttats. Vi äter ändock bulle med fika vid gamla färjekafeet och drar hemåt. Hinner hem innan regnet åter kommer. Afton i kajutan med fiol och läsning.

9/7 Skaboholmen. Vi lättar i mulet väder men solen är på väg men oxå ganska kraftig nordvästlig vind. Vi skall ju inte så långt men beslutar att vänta en dag med att segla in till Skärhamn. I fin vind lämnar vi Orustvattnen och styr ner mot en liten naturhamn – Skaboholmen – som har skyddat läge vid nordliga vindar. Strax utanför Skaboholmen vågar vi oss inte på en gip utan vänder genom att gå upp mot vind. Det är mycket som händer när man slår i hård vind och plötsligt är Sigge uppe på akterdäck. Petter får tag i honom precis innan han blåser i vattnet. Puh – nära ögat!
Skaboholmen visar sig vara en perfekt plats som är helt stilla och fint att lägga till vid. Vi njuter i solen, badar och har en härlig eftermiddag och kväll.
10/7 Skärhamn. När vi vaknade var vinden rent nordlig och vi i låg väldig läigt och fint i vår naturhamn – trots att det fortfarande blåste på. Efter en härlig morgon med frukost och bad satte vi revade segel och tog oss den lilla biten förbi Kyrkesund och in till Skärhamn där det nu vankades träbåtsfestival. I och med att vi var ganska tidigt på plats var det fortfarande gott om plats samtidigt som man förväntade sig lite färre båtar detta år eftersom det blåste en del. Vi fick en fin plats vi bryggan och på eftermiddagen kom en kompis till Ulf – Olof Wikström från Umeå – å hälsade på med sitt dragspel. Han har en sommarstuga vid Grötån på insidan av Orust. Det blev en liten session med irländska, finska och västerbottenlåtar nere i kajutan.
11/7 Skärhamns träbåtsfestival. Kolla länken:
https://sittbrunnenplay.solidtango.com/video/trabatsfestival-i-skarhamn?query=tr

12/7 Hemfärd. Petter skall arbeta på måndagen så vi drar ganska tidigt från Skärhamn för att hinna hem. Vinden är svag och vi går utomskärs bort mot Marstrand. Nu är Petters dotter Brita med oss istället för hundarna – och det släpper trycket lite för att nåt skall gå överbord! Det är en ganska lång, tråkig sträcka och vi får gå ganska mycket för motor. Vi når Tångudden vid kvällstid och packar ihop allting precis innan regnet kommer. Gött!

29/7 Segeltur i hemmavatten. En kort seglats i friska vindar avslutades med fika vid bryggan och torkande av segel. Manne och Brita är glada gastar.

11/8 Åstol. Ulf seglar iväg en tur med Torgny Sjöstedt å hans vovve Otis. Otis finner sig väl tillrätta nere i ruffen. En fin västlig bris för oss till Åstol – ett fantastiskt samhälle på en klippa mitt ute på Marstrandsfjorden. Torgny har seglat en del förut och vägrar släppa rodret – han tycker helt enkelt det är jättekul med en sådan kraftfull seglare som Lacho Drom. Torgny känner sig som Lasse Dahlkvist.
Vi når fram till Åstol som har en relativt tom hamn – trots det fina vädret. Vi går runt den lilla ön och äter sedan en läcker fiskmåltid på Åstols Rökeri – en fantastisk restaurang och tillika musikställe som Torgny spelade på bara för några veckor sedan.

12/8 Från Åstol. Morgonstånd ger guld i mun – eller hur man nu säger. Vi var uppe tidigt med Otis och tog en promenad längst västerut för ett morgondopp. Uppfriskande i kristallklart vatten. En lätt vind förde oss snällt hem till Tångudden på kvällen.
22/8 Sensommar i Göteborgs skärgård. Maria och Petter sticker iväg fredag kväll efter jobbet. Efter en magiskt stilla kväll vid en liten holme strax norr om Känsö seglar vi på lördagen i mycket lugna ostliga vindar ner till Stora Rävholmen. Den djupa viken med angöring från väst blir en fantastisk upplevelse och natthamn för lördagen. Med himlen, havet och horisonten, Vinga fyr lite norrut och bara natur, så känns staden avlägsen. Vilken avslutning på en segelsommar.
10/11 Septemberseglats. Slutet av sommaren har varit mycket fin och en bit in i september är det fortfarande kalasväder. Ulf å en kompis från Bergslagen – Lars Larsson eller Lasse Lasse – får till en fin seglats i början på september. Vi drar iväg en torsdag och styr faktiskt kosan till Åstol första dagen. Lasse Lasse är en gammal seglare har mest seglat i Stockholms skärgård och då blir givetvis Åstol en ganska exotisk plats att visa upp.
11/11 Mollösund.
Fredagen bjuder på kalasväder och på ett slag sträcker vi upp till Mollösund – en hamn som är i princip båt-tom så här års.


Det fina segelvädret gör att vi fortsätter men vi väljer att inte gå längre norrut då Lasse Lasse måste vara hemma söndag kväll. Vi styr mot Marstrand för att göra oss en helkväll på stan. Lasse Lasse är inte den som spottar i glaset så det blir en mycket trevlig afton på Marstrands krogar.
12/11 Marstrands festning.
Lite sega beslutar vi oss för att fräscha upp våra historiekunskaper och spenderar några timmar med en rundvandring på Marstrands fästning som det faktiskt var många år sedan Ulf var på. Lasse Lasse som är mycket historiskt intresserad ville sätta sig in i alla detaljer. Mycket lärorikt. På eftermiddagen lättar vi ankar för att segla till Rörö dit vi kommer i kvällningen.

13/11 Rörö – Gbg. Vi vaknar till ganska kraftig sydostlig vind och får ta två rev för att kunna segla ordentligt. Det blir en ganska tuff kryss ända in till Göteborg men Lasse Lasse håller i rodret och verkar tycka det är kul med lite kamp mot naturkrafterna. En allt i allo härlig och trivsam segeltripp.